Natury nie oszukasz
Miodosytnia Vilkus powstała dzięki fascynacji utrzymującej się od pokoleń. Nasi przodkowie przybyli do Polski z Węgier, gdzie zajmowali się produkcją wina. W nowej ojczyźnie znaleźli surowiec, który pozwolił stworzyć równie szlachetny trunek: miód. Miód pitny uważa się za najstarszy fermentowany napój na świecie, a szczególne uznanie zdobył tam, gdzie nie hodowano winorośli — między innymi na terenach naszego kraju. W Polsce karczmy miodowe powstały już w XV wieku, a popularność trunku wynikała z wielu czynników: łatwości fermentacji, wyjątkowego smaku i szlachetności. Pisali o nim pisarze, w tym Kraszewski i Sienkiewicz, a poeci często stawiali ponad wino, jak w wierszu Sebastiana Klonowica:
Włoski mieszkańcze! Cóż twoje nektary?
Co twoje wina przed nektarem Rusi?
Wino jest z ziemi błotnistej i szarej,
Miód prosto z niebios spuszczony być musi…
Wielowiekowa tradycja miodosytnicza w Polsce oraz doświadczenie pięciu pokoleń rodziny Wilkuszów pozwoliły nam stworzyć wyjątkowy produkt, stanowiący pomost między historią i nowoczesnością. Kraftowe miody pitne Vilkus łączą w sobie szlachetność staropolskiego trunku ze współczesnym podejściem do rzemieślnictwa, zapewniając najwyższą jakość i niepowtarzalne doznania. Wierzymy, że złote czasy miodu pitnego są ciągle przed nami.
Rzemiosło
Nasze miody powstają ze starannie selekcjonowanych, lokalnych surowców oraz krystalicznie czystej wody z własnego ujęcia. Dzięki temu możemy zapewnić najwyższą jakość trunków w połączeniu z walorami smakowymi i niepowtarzalnym, kraftowym charakterem. Standard premium to jednak nie tylko właściwy dobór surowców — ogromną rolę odgrywa tutaj również sam proces produkcji. Miodosytnia Vilkus ma swoją siedzibę w wyjątkowej okolicy. Otaczająca nas przyroda (w tym tereny objęte programem Natura 2000) stanowi niewyczerpane źródło wzorców i wskazówek, z których korzystamy tworząc nasze miody. Właściwe obchodzenie się z surowcami dostarczanymi przez naturę to podstawa naszego rzemiosła. Jednocześnie każdy etap — począwszy od przygotowania miodu, przez zaszczepienie nastawu, aż po wielomiesięczne leżakowanie — podlega ścisłej kontroli. Dzięki temu mamy pewność, że dajemy od siebie to, co najlepsze: wyjątkowy miód pitny, za jakość którego ręczymy własnym nazwiskiem.